Makarony Gosia to rodzinna firma pochodząca z uzdrowiskowej miejscowości Busko-Zdrój.
Działamy nieprzerwanie od grudnia 1993 roku.
Nasze produkty powstają według tradycyjnej receptury nieprzerwanie od ponad ćwierć wieku.
Brylują w niej niezmiennie wysoka jakość, a także autentyczny smak. W produkcję makaronu wkładamy całą swoją wiedzę, doświadczenie oraz serce. Zawsze wybieramy najlepsze składniki, dbając przy tym o każdy detal,
dążąc przy tym do doskonałości.
Makarony Gosia produkowane są metodą tradycyjną walcowaną,
ze świeżych jaj kurzych pochodzących z polskich hodowli, wybijanych na miejscu
w zakładzie oraz mąk z ziaren pszenicy zwyczajnej (tzw. mąki miękkiej), dzięki czemu,
uzyskiwany jest wygląd i smak makaronu domowego wykonywanego ręcznie.
Mąka do produkcji makaronu domowego GOSIA pochodzi z upraw pszenicy
krajowej z gospodarstw stosujących Dobrą Praktykę Rolną bez modyfikacji genetycznej.
Makaron domowy GOSIA wyróżnia się wyjątkowym, domowym smakiem
i zapachem oraz kształtem, na co ma wpływ użycie świeżych jaj kurzych, wybijanych
na miejscu w zakładzie przed każdą planowaną produkcją, przy zastosowaniu tradycyjnej
metody wytwarzania przez zachowanie tych samych czynności- choć już zmechanizowaną-
które wykonywały gospodynie w domu.
Makaron jajeczny jest bardzo popularny w Polsce a jego składniki, jak mąka pszenna
miękka i świeże jaja kurze są typowe dla polskiej wsi.
Proces produkcji makaronu domowego GOSIA przeprowadzany jest zgodnie
z podstawowymi wymaganiami klientów, ustawami i rozporządzeniami mającymi związek
z działalnością zakładu.
Gotowy produkt charakteryzuje się właściwym kształtem dla danej formy, o barwie jasnokremowej, jednolitej i gładkiej powierzchni, sporadycznie mogą
pojawić się niewielkie zniekształcenia, dopuszczalne też są nieliczne pstrociny, o swoistym
zapachu.
W skład surowców wchodzą; mąka pszenna makaronowa, świeże jaja, woda.
Makaron przechowywany jest w chłodnym i przewiewnym miejscu w temperaturze
15-27°C a wilgotność w magazynie nie powinna przekraczać 70%. Okres przydatności do
spożycia makaronu domowego GOSIA wynosi 24 miesiące.